THE ROLLS-ROYCE & BENTLEY CLUB
FOR ROLLS-ROYCE & BENTLEY MOTOR CARS ENTHUSIASTS
RRBCS ROSLAGSPICKNICK I NORRTÄLJE DEN 27 AUGUSTI 2017
Söndagen 27/8 2017 samlades 4 st Rolls-Royce, 3 st Bentley och 2 bilar av olika svenska märken på parkeringen vid OKQ8/McDonalds i Norrtälje. Efter att alla hälsat på varann och talat om vad som förevarit sedan senast beordrades uppsittning i fordonen för färd till Norrtelje Brenneri. Färden gick genom Norrtälje, så att strosande ortsbor och turister skulle få tillfälle att beskåda våra vackra ekipage, och vidare genom ett mulnande men fortfarande grönt landskap. Väl framme fanns redan Eva och Bengt Löttner på plats med sin Silver Shadow. Totalt var vi därmed 24 personer.
Besöket inleddes med en välkomstdrink bestående av alkoholfri Roslagsglögg (mycket god) varefter vi slussades in i själva bränneriet för en presentation av verksamheten.
Det hela startade 2001 när de ombads överta fädernesgården och bli jordbrukare, vilket ingen av av paret Richard och Kristina var särskilt hågade av. Av en tillfällighet kom Kristina i kontakt med en ålänning som hade ett litet bränneri, blev intresserad och lyckades övertala maken att satsa på detta.
Efter studier hos en brännmästare i Österrike och inköp av den första kopparpannan från tyska Carl i Eislingen i Tyskland kunde verksamheten starta 2002. Olika allergier gjorde att Richard inte kunde vistas i bränneriet så Kristina blev brännmästare och sköter än idag all produktion.
Det kan nämnas att många myndigheters tillstånd krävs (29 stycken för att vara exakt) för denna verksamhet,bl. a. Livsmedelsverket, Byggnadsnämnd, Brandmyndigheter, Skattemyndigheten och tro det eller inte även Sprängämnesinspektionen.
Den senares krav resulterade i att pannan (idag de 2 pannorna) upphettas med ånga.
Man började tillverka fruktdestillat av olika frukter, äpplen, päron men även svarta vinbär, rönnbär och havtorn.
2007 vann Norrtelje Brenneri 3 guldmedaljer och en silvermedalj i en av Europas största tävlingar för fruktdestillat, DESTILLATA 2007 i konkurrens med 170 destillatörer från åtta länder.
Till maten och den efterföljande provsmakningen bjöds förutom mer information om Brenneriets sortiment även ett antal roslagshistorier och andra anekdoter med roslagsanknytning.
Det hela avrundades med kaffe och en kaka.
Före hemfärd upplyste Michael Andersson oss om att detta var den sista Roslagspicnic han anordnat. Kanske kommer det en fortsättning, men då med möjlighet för medlemmar i andra klubbar och inte klubbanslutna att delta.
Tack Micke för en mycket trevlig dag i goda vänners lag
TEXT & BILD: ROLAND FRENZEL
Man är speciellt stolt över sin Roslagspunsch, en torrare punsch som är gjord på kravodlade plommon, arrak, acaciahonung och lime. Den har tillverkats sedan 2005. En speciell variant är Bellmanpunsch som produceras genom lagring i arrakfat från 1800-talet, dyr men mycket god.
Sedan 2016 tillverkar man Roslagsgin EKO, gin enligt London Dry Gin-standard. Förutom de obligatoriska ingredienserna har man även använt lokala och ekologiska råvaror, som bl.a. rönnbär och enbär. Med en touch av ekologisk blodgrapefrukt.
Senaste tillskottet i sortimentet är Roslagswhisky Eko no. 1. 2009 destillerades en mindre mängd och lagras på Sherry-Olorosofat. I september 2015 släpptes de första 400 flaskorna på Systembolaget. De tog slut på fyra sekunder. Denna första utgåva vann en silvermedalj i Österrike 2012.
Efter all denna information var det så dags för en bit mat med efterföljande provsmakning för de som ville/kunde.