HÖSTTRÄFFEN 2008

RRBCS HÖSTTRÄFF I VADSTENA DEN 18-19 OKTOBER 2008

Efter en alltför kort sommar och alltför tidigt inträdande höst kom entusiasmen åter att infinna sig med kraft vid blotta tanken på RRBCs numera traditionsenliga höstträff den 18 och 19 oktober 2008, vilken ljuspunkt i tillvaron givetvis familjen och jag omgående kom att anmäla intresse för. Programmet som inbokats, utöver sedvanligt synnerligen trevligt umgänge i glada vänners lag, var bland annat ett besök och en guidad visning av Vadstena klosterkyrka, efter vilket afternoon tea samt middag med efterföljande övernattning inplanerats på Starby Hotell, Konferens och Spa strax utanför Vadstena.

 

Trots att de tidiga väderprognoserna på numera sedvanligt sätt fick betraktas som dystra kunde vi alla konstatera att desamma under veckan fram till det planerade evenemanget kom att förändras till att slutligen utlova ett ganska vackert väder med reservation för ett hotande regnområde någon gång under helgen.


När väckarklockan tidigt gav sig till känna på lördagsmorgonen den 18 oktober kunde vi med glädje konstatera att vi emotsåg en strålande vacker hösttur med klenoden från Stockholm till Vadstena, vilket även kom att besannas. Den synnerligen angenäma resan till Vadstena kom därför att ske genom ett underbart soldränkt höstlandskap med de vackraste av färgskiftningar, under vilken färd vi dessutom hade tur att sammanträffa med vår eminente medlem Michael Andersson och hans fina Bentley Turbo, vilken även denne hade samma slutmål som vi själva.

Michael hade passat på och införskaffa sig en s.k. GPS, vilket i dessa sammanhang får betraktas som ett i det närmaste otillåtet hjälpmedel utom för vissa av våra kära medlemmar där tyvärr ett sådant hjälpmedel är en grundläggande förutsättning för att desamma överhuvud skall hitta fram, vilken GPS stod i bjärt kontrast till av oss simpelt utskrivna färdbeskrivning från Eniro.se. Efter passerandet av Linköping samt i närheten av Skänninge kunde vi konstatera att Michaels GPS uppenbarligen delgav honom annan information än den färdbeskrivning vi erhållit, varför vi på skoj valde att lämna Michael på E4an för att istället följa vår färdbeskrivning, vilken kom att leda in oss på synnerligen vackra mindre vägar mot Vadstena samt genom ett fantastiskt höstlandskap. Det fanns emellertid en gnagande känsla av att Michael med sin GPS kanske skulle infinna sig till slutmålet före vi själva, vilket vi försökte förhindra genom en relativt hastig färd genom det vackra landskapet.


Vid framkomsten till träffpunkten utanför Vadstena klosterkyrka kunde vi konstatera att vi hunnit före Michael, vilken dock efter några minuter i sedvanligt lugnt gemak kom att anlända.


Efter en förstklassig frukost och ytterligare trevligt samkväm var det tyvärr dags för ett vemodigt farväl, varefter vissa av de brinnande entusiasterna begav sig mot hemmet medan andra mot Motala Motormuseum, vilket nu kommit att byggas ut ytterligare.

Till vår stora glädje och belåtenhet kunde vi även denna dag konstatera att vädret visade sin allra bästa sida, varför vi på ett strålande humör i ett likaledes strålande höstlandskap begav oss hemåt fyllda av minnen från ännu ett underbart trevligt evenemang.

 

Avslutningsvis vill familjen och jag framföra vårt varmaste tack till alla deltagare för ännu en oförglömlig helg.

TEXT & BILD: ANDERS GÖRAN RYBERG

Efter att vi samlats och på sedvanligt sätt hjärtligt hälsat på varandra erhöll vi del av en synnerligen sakkunnig visning av hela klosterkyrkan genom Gunilla Lindblads försorg vilken kom från det intilliggande pilgrimscentret, vilken även förklarade att Vadstena klosterkyrka är en av de högst rankade kyrkorna som pilgrimsmål i Europa.

 

Som flera av er säkerligen känner till kom Vadstena klosterkyrka att uppföras på direktiv av heliga Birgitta och invigas redan år 1430, vilken klosterkyrka numera innehåller en unik samling av medeltida kyrkokonst med bland annat många medeltida träskulpturer, vissa föreställande heliga Birgitta själv.

 

 

Vadstena klosterkyrka är dessutom den enda kyrka i Sverige som innehar ett relikskrin från 1300-talet i detta fall innehållande kvarlevorna av Birgitta själv. Vad flera av er säkerligen inte känner till är att Guide Michelins Grön Guide, den som inte avser mat och hotell utan sevärdheter, förlänat Vadstena klosterkyrka hela tre stjärnor såsom enda kyrka i Sverige, vilket innebär att densamma i sig är värd en resa hit.

 

När den guidade turen avslutats och Gunilla Lindblad välförtjänt avtackats begav vi oss till Starby Hotell, Konferens och Spa för efterlängtat afternoon tea och trevligt samkväm, vilket därefter kom att åtföljas av en förstklassig trerätters middag med väl anpassad vinmeny därtill, vilket givetvis kom att förhöja den redan synnerligen gemytliga och trevliga stämningen i sällskapet ytterligare.

Kvällen kom att avslutas med synnerligen trevligt samkväm i hotellets bar, varefter det så småningom var dags för välbehövlig nattsömn.