HÖSTTRÄFFEN 2010

RRBCS HÖSTTRÄFF I MOTALA DEN 16-17 OKTOBER 2010

”Här under vilar stoftet av en gammal man, tacksamt prisade han det ofattliga att det förunnades honom genomleva ett liv på jorden som människan.”


Såsom ni säkerligen alla redan kunnat konstatera är dessa vackra och rörande ord nedtecknade av vår kära nationalskald och tillika nobelpristagare Verner von Heidenstam, vilka ord ävenledes kommit att inristas på densammes sista vilorum på det synnerligen vackert belägna Övralid strax utanför Motala.

De vackra orden utgör en välbehövlig påminnelse för oss alla över hur ofta det faktiskt finns anledning att prisa livet och de gåvor det ger, trots att dessa gåvor alltför ofta låter sig skymmas av vår vardag.


Den 16 oktober 2010 vaknade såväl familjen som jag själv till just en sådan gåva som gör livet värt att prisa, vilken dag vi inte bara möttes av ett strålande solsken, en angenäm hög och kylig höstluft utan ävenledes av de mest fantastiska av höstlandskap med de vackraste av vyer, färger och färgspel.

Denna milt uttryckt synnerligen angenäm upplevelse hade givetvis sin grund i vår färd till RRBCs numera traditionsenliga höstträff, denna gång till just Verner von Heidenstams Övralid dit vi i djupt hänförda kom att färdas genom de vackra landskapen för att sammanstråla med likasinnade.


I god tid före den avtalade visningen anlände vi till Övralid, vilken egendom inte endast omges av den vackra milsvida utsikten över Vättern utan ävenledes av det mest hänförande av höstlandskap.

Efter att på sedvanligt sätt varmt ha välkomnat varandra var det dags för visning av Övralid, vilken visning och berättelse om såväl dess historia som dess ägare ombesörjdes av inte mindre än den synnerligen entusiastiske och kunnige PG Andersson som med både takt, stil och finess samt glimten i ögat delgav oss delar av sin i det närmaste obegränsade kunskap inom detta område, efter vilken synnerligen trevliga och lärorika visning vi alla på ett strålande humör välförtjänt avtackade PG Andersson för att bege oss ut på egendomen och njuta av Övralids omgivningar på egen hand.


Efter att vi alla andaktsfullt insupit dessa vackra omgivningar begav vi oss fyllda av hänförelse på en synnerligen vacker biltur mot Hotell Nostalgi i Motala hamn för inkvartering, besök på Motala Motormuseum samt efterlängtad samkväm sanna entusiaster emellan.


Efter besöket på museet drog vi oss alla tillbaka inför den kommande middagen, vilken föregicks av ett besök på den intilliggande restaurangens pub där stämningen på sedvanligt sätt blev synnerligen hög, glad och uppsluppen inför middagen, vilken därefter intogs en trappa upp i restaurangen där det dukats upp till långbord.


Till middagen avnjöts som förrätt kräftsoppa av kräftor från Vättern tillsammans med ost och kumminstänger, varefter följde en stekt rödingsfilé med gräddkokta kantareller, citrussky och kokt potatis efter vilken serverades en dessert beståendes av björnbärs- och hallonpannacotta toppad med vit choklad och bärmylta, vilken måltid inte kan betecknas som annat än synnerligen utsökt, till vilken ävenledes en väl vald vinmeny serverades till allas vår stora belåtenhet.


Såsom en följd av att långbord uppdukats kom stämningen under middagen att bli allt högre med påföljd att de hjärtliga skratten duggade allt tätare, varefter tiden gick.


Efter avnjutandet av en kopp välbehövlig och stärkande kaffe var det dags för dans för de som så önskade, varefter dagen kom att avslutas lika strålande som den hade börjat.


TEXT & BILD: ANDERS GÖRAN RYBERG

Innan besöket på Motala Motormuseum passade vi dock alla på att inta en senare lunch på detsamma för att därefter bege oss in och avnjuta klenoderna på museet.


Såsom de flesta av er säkerligen redan känner till har museet kommit att utvidgas genom tillförandet av ytterligare klenoder däribland glädjande nog ett antal ny av märket Rolls-Royce, varvid vi kunde konstatera att vår ärade medlem Bertil Sandström låtit utlåna sin vackra klenod till museet för allmän beundran.


Dagen efter, söndagen den 17 oktober, samlades vi alla för avnjutandet av en god och närande frukost, varefter det tyvärr med sorg i hjärtat var dags att ta farväl av varandra under den samfällda och uttalade förhoppningen om ett snart återseende.Under hemfärden från Övralid kunde jag konstatera att denna sammankomst och de fantastiska upplevelser vi alla förlänats i sanning gjorde livet värt att prisa, vilken upplevelse även denna med innerlig värme kommer att lagras på en synnerligen framskjuten plats i livets stora arkiv.


Jag kunde inte heller undgå att reflektera över det faktum att vår klubb i sanning genomsyras av såväl inbördes aktning, sann vänskap, glädje som förtrolighet, vilka delar ävenledes gör vår klubb helt unik.


Avslutningsvis önskar familjen och jag framföra vårt varmaste tack till er alla för ännu en synnerligen angenäm och oförglömlig upplevelse samt å våra samt å klubbens vägnar framföra vårt varmaste tack till PG Andersson för densammes milt uttryckt synnerligen föredömliga visning av Övralid samt för att densamme låtit oss ta del av sitt outtömliga kunskapsarkiv hänförligt såväl till egendomen, dess bakgrund och dess förträfflige, unika och oförglömlige ägare, vår nationalskald Verner von Heidenstam.