Här kommer en liten berättelse om en inbjudan att vara med på en filminspelning den 7 oktober 2010 på Söder i Stockholm. Jag var lite nervös, eftersom bilen hade krånglat på sensommaren. Felet lokaliserades till det elektriska, där kolet i fördelarlocket var så gott som slut. Jag böjde upp fjädern som sitter på rotorn och det fungerade.


Jag körde mot Stockholm i duggregn, och kom fram till Grindsgatan på Söder vid 10-tiden, där filmgänget höll på med inspelning i en pizzeria som för tillf’ället var ombyggd till en radio- och musikaffär. Inne i den tillfälliga musikaffären var det värmestuga och kaffe med smörgås serverades i pauserna.

Efter lunch var det förflyttning ett kvarter till Assessorsgatan. Där utanför en port skulle Lasse i 20-årsåldern (väldigt lik Stig-Helmer) hjälpa radiohandlaren ut med en tv-kartong och lasta i Duetten. Där byttes nummerskylten på Bentleyn ut till A-nummer. Därefter gjordes några tagningar från olika håll, så var dagen slut.


Vid halv fyra fick jag åka hemåt, och då hade det börjat regna lite och rusningstrafiken hade börjat på Norr Mälarstrand upp till Essingeleden och E4. Nu var jag orolig att det skulle bli stopp i maskin i detta ruskväder, men jag kom hem till Uppsala problemfritt. Nu har det inköpts, genom Michael Andersson, ett nytt fördelarlock och rotor. Filmen kommer på biograferna nästa jul.


TEXT & FOTO: JERRY DÅVERSJÖ

Inspelningen tog lång tid för omtagningarna var många. Där fanns män kvinnor och barn i 60-tals kläder, det var som att förflytta sig tillbaka i tiden. I skyltfönstret fanns en del instrument, radioapparater, skivor och TV. Allihop skulle stå och titta in i fönstret där det var en svartvit film som visades. Filmen som spelades in är Lasse Åbergs nya, som handlar om hans uppväxt på Söder. Med i filmen är även en Volvo Duett som radiohandlarens firmabil och en Ford Crown Viktoria.