ROSLAGSPICKNICKEN 2010

RRBCS ROSLAGSPICKNICK I NORRTÄLJE DEN 14 JULI 2010

Tidiga fredagseftermiddagen for vi till ladan för att hämta Bentleyn. Vi lastade den med förning, sängkläder och gott humör, eftersom vi under fredagskvällen skulle umgås med släkten, och for iväg. När vi nått 55:an och korsat den, ville inte bilen längre. Totalt död. Jerry dök ner med huvudet i motorrummet för att försöka hitta felet, men efter cirka 1,5 timme gav han upp. Bärgare tillkallades och efter ytterligare en timme var vi och bilen tillbaka i ladan. Gamla trygga Volvon, årsmodell 89, startade och nu var vi äntligen på väg tre timmar senare än tänkt.


Efter trevligt fredagsmys och god nattsömn var det så lördag. Bengt erbjöd oss att få låna en Rolls Royce och det tackade vi inte nej till. Alla deltagare, bl a Micke Andersson i sin för oss nya, gräddvita Corniche Cabriolet, träffades vid 10-tiden i ett underbart, härligt solsken och tryckande värme. Vid 11-tiden for hela sällskapet till hembygdsgården Eriks Kulle norr om Norrtälje. Väl där bjöds vi på saft gjord av älggräs, läskande och välbehövlig i värmen.


Lunch intogs därefter på Svanberga Gästgiveri i den tryckande, men härliga värmen.

 

Vi vill å allas vägnar tacka Bengt och Eva för ett trevligt uppbringat resmål och hoppas att vi ses nästa år igen i Roslagen.


TEXT & BILD: NANNA & JERRY DÅVERSJÖ

Eriks Kulle är, näst efter Skansen, Sveriges äldsta hembygdsmuseum med bl a en på 1920-talet i delar funnen vikingabåt. Ute på gården fanns en kopia av båten och inomhus i museet de funna delarna. Många gamla hus och en väderkvarn visades oss av två kunniga och engagerade guider under minst en timmes tid.


I båtsmanstorpet visades, till skillnad från ett soldattorp, hur en indelt båtsman bodde på 17-1800-talet och i huset bredvid fick vi höra hur det gick till, när en av oxar dragen tröska,  med en axel in till tröskverket i huset, fungerade. Smedjan, med alla inredningsdetaljer i behåll, brukas fortfarande vid speciella visningar. I närheten av smedjan ligger diversehandeln. Den flyttades från en närbelägen by på 1970-talet till Eriks Kulle. Där finns allt som en diversehandlare sålde förr i tiden.


I museet kunde vi bl a se en utställning av brudklänningar från 3 sekel. Det innehåller även en mängd utgrävda ting såsom hantverksprylar, pärlor, spjutspetsar, spännen och alla möjliga andra saker som här inte kan uppräknas. Denna plats är verkligen värd ett besök så titta in om ni har vägarna förbi