HÖSTTRÄFFEN 2016

RRBCHÖSTTRÄFF I ESKILSTUNA DEN 1-2 OKTOBER 2016

Lördagen den 1 oktober väckarklockan ringer 4.30. Mörkt och tidigt är det, men vi skall fara till Eskilstuna på hösträff. Dagen gryr och solen stiger fram under färden och vid 12-tiden är vi framme vid Stora Sundby slott som är vår träffpunkt. Ekipage efter ekipage ansluter sig och vi är redo att gå in i detta magnifika slott som ligger vackert beläget vid Hjälmaren. Idag bor Johan Klingspor på Slottet. Det är det sonen Mauritz Klingspor som välkomnar oss och guidar oss genom slottet. Han ber oss ta hänsyn till att det är bostad och att inte fotografera inomhus.


Historien om Stora Sundby tar sin början redan på 1200-talet. Då som ett försvarsverk. Man vet att borgen belägrades 1364 av Albrekt av Mecklenburg som låg i strid med Magnus Eriksson om att bli Sveriges kung. Under 1400-talet övergavs den gamla borgen och en ny uppfördes på den plats slottet står i dag. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes av Lars Siggesson Sparre och Carl de Geer lät bygga om den i gammalnormandisk stil stod färdigt 1848.  Carl de Geers hustru Ulrika var väldigt förtjust i Sir Walter Scotts romaner om riddaren Ivenhoe. Hon lär ha sagt till sin make ”jag vil ha en romantisk riddarborg vid Hjälmarens strand” och så blev det. Ritningarna gjordes av den skotske arkitekten Peter Fredrick Robinsson och leddes av byggmästare Abraham Nyström.


Byggnaden symboliserar ett kalenderår: 52 rum (veckor/år), 12 små torn (månader/år), fyra stora torn (4 årstider), 365 fönster(dagar/år). Stora Sundby består av totalt 3700 hektar, skogsmark och åkermark. Näringsverksamheten består framförallt av ett omfattande skogsbruk och jordbruk. På gården bedrivs även jakt. Vi fick gå igenom många av de stiliga rummen som de olika innehavarna har låtit inreda i olika färgteman och med ståtliga fotografier på väggarna.


Dagen därpå återvänder vi hemåt med nya intryck och en förhoppning om återseende till årsmötet våren 2017.

 

Ett varmt tack till arrangörerna Leif och Göran för denna väl genomförda höstträff!


TEXT & BILD: ASTRID RUGSVEEN

Efter besöket på Stora Sundby Slott beger vi oss in till Eskilstuna där vi checkar in på hotellet.

I anslutning till hotellet ligger Munktellmuseet. Det öppnades 1991 0ch drivs av Volvo Construction Equipment. Museet visar industrihistoria och framförallt Munktells mekaniska verkstad AB Bolinder-Munktell som tidigare var verksamma i lokalerna. Där finns fungerande ångmaskiner, tändkulemotorer, jordbruksmaskiner och traktorer. Den första svenska traktorn från 1913 finns bland samlingen. Museet har en körduglig kopia av Förstlingen, Sveriges första ånglok samt ångvagn tillverkad i Eskilstuna.


Kvällen avslutas i gemytlig stämning med en buffé och utsikt över vattenspelet utanför.