ROSLAGSPICKNICKEN 2008

RRBCS ROSLAGSPICKNICK I NORRTÄLJE DEN 16 AUGUSTI 2008

Den 16 augusti var det dags för årets Roslagspicknick som Eva och Bengt Löthner förtjänstfullt anordnar varje höst. Det hade kallats till samling i Norrtälje, vid infarten till staden och på parkeringen vid McDonalds kl 11.00.

Det samlades allehanda fordon på parkeringsplatsen och ett livligt utbyte av historier, erfarenheter och praktiska råd blev som vanligt resultatet när en grupp som denna kommer tillsammans. Det blev slutligen 14 fordon varav 12 av märket.

Och allra allra sist kom arrangörerna Eva och Bengt med passagerare. Den mest långväga gästen passade på att gå igenom sin sedan länge garagerade Camargue och försökte med olika råd komma till rätta med störningar i motorns gång.


När så alla var klara att bege sig mot det hägrande slutmålet, Norrtelje Brenneri, vägrade Bengts Silver Wraith att låta sig övertalas till start. Efter en del felsökning kunde en strejkande tändspole ersättas och rallyt kunde starta.


Efter den guidade turen åt vi en god lunch bestående av ugnsgratinerad fläskytterfile´med äpple och crème fraiche, klyftpotatis och varmt örtbröd. Till detta kunde man välja vin, öl eller vatten. Till efterrätt bjöds på Kristinas Äppelkaka med vaniljsås. Därefter serverades kaffe med liten  kaka.

De som så önskade kunde delta i en snapsprovning.


Det visade sig under lunchen att Richard inte bara brände sprit, han underhöll oss och informerade om olika saker hela tiden, en genuin rospigg skulle man väl kanske säga.


Efter lite mingel skingrades vi och lämnade gården mätta och belåtna, en del lite varmare och gladare inombords.

Tack Eva och Bengt för en trevlig dag och ett trevligt arrangemang. Och tack för dina goda kontakter med vädergudarna – håll dem vid liv!


TEXT & BILD: ROLAND FRENZEL

Efter en stunds färd på lantliga vägar anlände vi så till destinationen, en gammal bondgård som fått en ny vår i form av Norrtelje Brenneri.

Vi blev hjärtligt mottagna av ”hembrännaren” i egen hög person, Richard. Vi bjöds på en välkomstdrink på havtornscider med några havtorn i. Eftersom vi blivit lite sena i ankomsten skyndade vi att samlas för en visning av ”brenneriet” där Richard även berättade historiken bakom skapelsen.

Hans svärföräldrar ägde och brukade gården. När de uppnått en mogen ålder av ca 80 år meddelade de att nu var det dags för de unga tu att bli lantbrukare. Varken Richard som arbetat med allt från sjöman till diversearbete eller hans fru Kristina kände sig kallade att bli agrarer varför de försökte arrendera ut gården med ringa framgång. På en resa till Åland fick Kristina på en guidad tur influensen till att starta ett bränneri. Båda kände en omedelbar entusiasm inför idén och beslöt att satsa på detta.


Man gick i lära hos kontinentens (Österrikes) bästa brännerimästare och lärde hantverket från grunden. Man upptäckte också att mer än 30 myndigheter i Sverige ville vara med och bestämma huruvida verksamheten fick starta och vilka regler som gällde och skulle följas. Ett av de mer udda tillstånden gav sprängämnesinspektionen. Efter mycket pappersarbete var det så klart att starta produktionen. Apparat hade införskaffats från kontinenten, här gällde ju framställning i större skala!

 

Man bränner sprit av frukt – äpplen, svarta vinbär, rönnbär och lokala bär utgör råvaran. Man framställer även en mycket god punsch som är lite mindre söt än den vi är vana vid. Vid internationella utställningar har man redan vunnit flera priser. De flesta av brenneriets produkter finns i Systembolagets beställningssortiment.