HÖSTTRÄFF 2023

RRBCS HÖSTTRÄFF  I  TROLLHÄTTAN

DEN 30-31 SEPTEMBER 2023

Vi samlades lördag 30 september 13.30 vid Bjärka-Säby slott. Aderton deltagare var anmälda och 16 hittade dit i tid. Fyra av deltagarna kom i bilar av märket (en annan engelsman fanns också med som en katt bland hermelinerna).


Efter parkering av finbilarna framför slottet följde en intressant visning.


Slottets anor sträcker sig tillbaka till år 1275 men själva slottet uppfördes med början 1632 av ätten Natt och Dag. Senare ägare var Cederhielms, Sparre och von Salza.


1868 köptes Bjärka-Säby av konsul Oscar Ekman och är fortfarande i släktens ägo. I april 1980 övertogs slottet av Sionförsamlingen i Linköping som en donation av familjen Ekman. Ekman var en stor välgörare med valspråket ESSE NON VIDERI (Vara icke synas).


Vi förevisades olika rum med möbler, tavlor och andra inredningsdetaljer, en del original delvis inlånat från museer och den Ekmanska familjen men även en del tavlor som var kopior.


Det största rummet var en tidigare festsal med en vacker kupol 14 meter upp och en balustrad med 144 stearinljus.


År 1878 inreddes ett slottskapell i den östra flygeln. 1986 flyttades en orgel byggd 1873 till slottskapellet.


Efter avslutad visning var det enskild förflyttning till Scandic Linköping Väst där trerättersmiddag var bokad till 19.30 bestående av hummersoppa, bakad torskrygg och blåbärspannacotta.

Efter en god frukost samlades vi 11.00 för avfärd till AB Sjöexpress i Kölefors, ett av Sveriges äldsta ännu aktiva aktiebolag i båtbranschen. Vår guide var Anders Vaerneus, en verklig enthusiast, oerhört kunnig och bra på att förmedla sin gedigna kunskap om båtarna på företaget.


Alla berömda fabrikat fanns representerade, från svenska Forslund, Pettersson och Fagerman till Chris Craft och italienska Riva. Anders kunde berätta komplett historik över samtliga båtar som fanns till beskådande. 


Efter avslutad visning var det dags att bege sig hemåt.


Vi kunde alla konstatera att det var länge sen vi sågs och att det verkligen var dags att ses och prata om gemensamma intressen och minnen.

TEXT & BILD: ROLAND  FRENZEL